Κάποτε στην Παλιά Αγορά της Κορίνθου, υπήρχε το FIN bar…



Κείμενο: Κατερίνα Καρσιώτη
Eπιμέλεια Φωτογραφίας: Κατερίνα Καρσιώτη – Βασίλης Νικολόπουλος

Είναι μερικά σημεία που, όπως και να το κάνουμε, είναι λίγο διαφορετικά, είναι λίγο πιο σπάνια από κάποια άλλα. Είναι μερικοί χώροι που δεν αποτελούν απλά «χώρους», γιατί από πίσω τους «ηχεί» μια τεράστια ιστορία όπου έδρασαν πολιτισμοί, κουλτούρες, ιδέες, έδρασαν άνθρωποι! Είναι μερικά μέρη που ακόμα και τίποτις να μην συμβαίνει εκεί, μόνο και μόνο με μία απλή περιδιάβαση θα αντιληφθείς και θα νιώσεις μία αύρα, μία ενέργεια, μία δράση, μια κινητοποίηση που καλά κρατεί από τα παλιά. Εκεί λοιπόν που το παλιό συνενώνεται με το νέο, εκεί που το σύγχρονο συνομιλεί με την παράδοση και τις ρίζες του, εκεί που δύο κόσμοι συνομιλούν και επικοινωνούν κάτω από τη στέγη μιας Παλιάς Αγοράς.

«Φύσα βρε άνεμε καλά, να πλεύσουμε πιο πέρα, μυρίζω βρε τη χώρα μου σε τούτο τον αέρα, σε τούτο τον αέρα». Στίχοι από το υπέροχο κομμάτι “Return”, των Μάνου Σφυράκη & Αlex Kavvadia και σε ερμηνεία των Αlex Kavvadia & Ψαραντώνη. Με στίχους και με νόημα, που αλήθεια «πλέεις πιο πέρα». RETURN λοιπόν, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ! Επιστροφή σε αξίες, σε ιδέες και σε πολιτισμό. Στοιχεία, άλλωστε, που σε μία τέτοια χώρα θα ήταν εύλογο να επαναπροσδιοριστούν.

ΑΓΟΡΑ! Ο θεσμός εκείνος που υπήρχε από τις αρχαίες και ρωμαϊκές πόλεις, το οικονομικό, διοικητικό, κοινωνικό και πνευματικό κέντρο, θα λέγαμε, του άστεως. Πρόκειται για τον ανοιχτό χώρο, στον οποίο συναθροίζονταν οι κάτοικοι της πόλης, όπου εκτός από τον εμπορικό της χαρακτήρα, αποτελούσε το σημείο εκείνο που γεννήθηκαν ιδέες, κουλτούρα και πολιτισμός.

Κάνοντας ένα ταξίδι τώρα πίσω στο χρόνο θα κάνουμε μία στάση στη Δημοτική Αγορά της Κορίνθου, που αξίζει να αναφερθεί και να σημειωθεί. Σε μία Αγορά που χτίστηκε μετά το σεισμό του 1929 και αποτελεί βασικό σημείο στην ιστορία της πόλης. Η Αγορά της Πόλης που «ΖΕΙ» ανάμεσά μας και θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει. Να αγκαλιάζει ομάδες, projects, θεσμούς και πάνω απ’ όλα πρόσωπα. Ένα δημόσιο κτίριο με σημαντικές αρχιτεκτονικές και ιστορικές αξίες που πλαισιώνει με μοναδικό τρόπο την ταυτότητα της πόλης. Χτίστηκε το 1930 στη θέση της Αγοράς που κατεδαφίστηκε από τον μεγάλο σεισμό του 1929. Η Αγορά της Κορίνθου είναι χαρακτηριστικό δείγμα της πρώτης οργανωμένης προσπάθειας των Ελλήνων μηχανικών για ανοικοδόμηση μιας πόλης, με οπλισμένο σκυρόδεμα και μοντέρνες ιδέες. Το κτίριο της Αγοράς συνδυάζει υποδειγματικά την παραδοσιακή τυπολογία του κτιρίου με στοά και εσωτερική αυλή, έχοντας λιτή τοξοστοιχία και απλοποιημένη μορφολογία, που ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις των μοντέρνων καιρών. Στοιχεία που τη συνδέουν με το παρελθόν, που την καθιστούν ιδιαίτερη.




Σ’ ένα τόσο μοναδικό σημείο λοιπόν, κάπου πριν από 12 έτη, βρέθηκαν και μοναδικοί άνθρωποι για να το αξιοποιήσουν και κάπως έτσι το παλιό να συνδιαλεχθεί και να επικοινωνήσει με το σύγχρονο. Μία σύζευξη που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούσε να επιφέρει.
Η ιστορία φυσικά και κρύβει μέσα της τη δημιουργία του FIN bar που μέχρι σήμερα έστεκε στην Παλιά Αγορά και χάριζε απλόχερα τη δική του ιδιαιτερότητα και ομορφιά μέσα στον «ιστό» της νυχτερινής ζωής της πόλης.
Ο μόνος χώρος που τόλμησε να δράσει εκεί και να αποτελέσει ένα στέκι που αγαπήθηκε πολύ και αγαπιέται ακόμα. Ένας χώρος που δεν ήταν απλώς ένα bar, αλλά μία ιδέα που έγινε πραγματικότητα καταφέρνοντας να διατηρήσει την αγορά μέχρι και σήμερα ζωντανή. Με ανθρώπους, συζητήσεις, γνωριμίες, μουσική, διασκέδαση. Ωραίοι χειμώνες με vinyls set, με jazz, με soul, με afro, με experimental ήχους σε συνδυασμό με ρούμια και γευστικούς οίνους, με δυνατά καλοκαίρια σε electro, exotic, world τόνους και γευστικά cocktails να αποτελούν proposal από τους bartenders. Mε διασκέδαση μέχρι πρωίας με ένα FIN, μία μεγάλη παρέα. Με γνωστούς που έγιναν φίλοι και με φίλους που έγιναν οικογένεια. Με FIN πρωινά και FIN νύχτες! Με lives που έχουν μείνει στην καρδιά μας, με καλλιτέχνες, με μουσικές που σε ταξίδευαν από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη. Με θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, με παρουσιάσεις βιβλίων, με stand up comedies, μ’ ένα FIN bar να αγκαλιάζει από πάντα τον Πολιτισμό!

Ήταν όλοι όσοι ονειρεύτηκαν, δημιούργησαν, εργάστηκαν και πρότειναν. Ήταν όλοι όσοι άκουσαν, ανταποκρίθηκαν, στήριξαν και συμμετείχαν. Ήταν όλοι όσοι φαντάστηκαν, οργάνωσαν, έστησαν και μοιράστηκαν. Ήταν όλοι όσοι ήρθαν και ξαναήρθαν, άκουσαν, είδαν, έμειναν ή έφυγαν. Ήταν ένα FIN bar, ένας θεσμός, μία ομάδα, μία παρέα σε μία γειτονιά με ιστορία, αξίες και κουλτούρα!
Κάπως έτσι το ταξίδι ολοκληρώνεται και φτάνει προς το τέλος του. Το FIN, ο χώρος εκείνος στην Παλιά Αγορά της πόλης που άφησε όλα αυτά τα χρόνια τη δική του πνοή, το δικό του αέρα και έδωσε στις νύχτες σας και στη διασκέδασή σας μια διαφορετική οπτική, μία διαφορετική αίσθηση. 12 Χρόνια FIN, 12 χρόνια πρόσωπα, δυνατές βραδιές, χαλαρά και όμορφα πρωινά, χαμόγελα, καλλιτέχνες, πολλή μουσική, lives, διασκέδαση. Μια σειρά ετών που θα θυμόμαστε και θα αναπολούμε πάντα σε μία θέση, σε μια αγορά σημείο κατατεθέν για την πόλη με το ιστορικό και πολιτιστικό της υπόβαθρο. Κάθε ιστορία άλλωστε γράφει το δικό της επίλογο, καθετί όμορφο έχει κάποια στιγμή και το τέλος του.


 Μην ξεχνάμε όμως, το κάθε τέλος κρύβει μέσα του πάντα και μία νέα αρχή. Ένας μεγάλος κύκλος λοιπόν, που ολοκληρώνεται κάπου εδώ, ένα FIN που θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας, ένα FIN με τους δικούς του ανθρώπους, τις δικές του ιστορίες και στιγμές.
Adios!
Υ.Γ.: Εύχομαι μόνο τα καλύτερα για το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς, για τη συνέχεια, την αξιοποίηση και την εξέλιξή της.
Πηγή

Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου