Καλούς τρύγους υπόσχεται η καλή ανθοφορία


Τα προβλήματα που προέκυψαν από τον βαρύ χειμώνα στον τομέα της μελισσοκομίας προσπαθούν να ξεπεράσουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι. Η μείωση των πληθυσμών επηρέασε το μεγαλύτερο ποσοστό των μελισσιών σε όλη την επικράτεια. Τα εναπομείναντα άρχισαν να αναπτύσσονται κανονικά, αφού η ανθοφορία είναι καλή και η εξεύρεση τροφής των κοπαδιών γίνεται χωρίς μεγάλες δυσκολίες. Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα είναι οι σχέσεις των μελισσοκόμων με τους γεωργούς. Η ανεύθυνη συμπεριφορά και η εγκληματική στάση ορισμένων αγροτών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας έχει ως αποτέλεσμα τον αφανισμό των μελισσών.
Μεταφέροντας στην «ΥΧ» τις δικές του απόψεις για την κατάσταση στον τομέα της μελισσοκομίας κατά την τρέχουσα περίοδο, ο κτηνίατρος και μελισσοκόμος από τη Λοκρίδα Φθιώτιδας, Δρ. Νικόλαος Μπακανδρίτσος, δήλωσε: «Βγήκαμε από μία δύσκολη βαρυχειμωνιά με μεγάλες απώλειες στους πληθυσμούς των κοπαδιών μας. Η άνοιξη έχει ξεκινήσει καλά και υπάρχει άφθονη τροφή για να καλύψουμε τις ανάγκες των μελισσών μας. Ακόμα μία βροχή θα επιμηκύνει την ανθοφορία και ελπίζουμε να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή από τη συλλογή της γύρης των ανθών. Αυτή την εποχή έχουμε επισκέψεις σε πορτοκαλεώνες, αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους ψεκασμούς, οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν ανεύθυνοι γεωργοί να κάνουν χρήση των φυτοφαρμάκων τους σε απαγορευμένες ώρες την εποχή της άνθισης.
Πρέπει να καταλάβουν ότι η ζημία δεν είναι μόνο δική μας, αλλά και δική τους, γιατί δεν θα γίνει σωστά η γονιμοποίηση των φυτών. Ένα από τα βασικότερα σημεία της δραστηριότητάς του που πρέπει να προσέξει ο μελισσοκόμος είναι και η αντικατάσταση των βασιλισσών, δηλαδή να γίνει σωστά η αναπαραγωγή για να έχει νέες βασίλισσες η κυψέλη. Ένα μεγάλο θέμα που δεν έχουμε αναδείξει στον τομέα της μελισσοκομίας είναι και η συλλογή της γύρης, που αποτελεί προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας και θεραπευτικής αξίας για τον άνθρωπο. Απαιτεί, όμως, επίπονη και σχολαστική εργασία κατά τη διάρκεια της συλλογή της, κάτι το οποίο δεν το κάνει η πλειονότητα των συναδέλφων».
Κλείνοντας, ο κ. Μπακανδρίτσος τόνισε πόσο σημαντική είναι η μέλισσα για την εθνική μας οικονομία και κάνει μια έκκληση προς όλους τους γεωργούς «να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των μελισσών, γιατί είναι η βασικότερη συνεργάτιδα και των δύο. Η μέλισσα προσφέρει 15 φορές περισσότερο στην εθνική μας οικονομία σε σχέση με το εισόδημα του μελισσοκόμου».

Έχοντας περάσει τις τελευταίες χρονιές μία σειρά προβλημάτων, που γέννησαν οι κλιματολογικές αλλαγές και έχοντας φτάσει στο σημείο μηδέν, οι μελισσοκόμοι της Αρκαδίας φέτος προσδοκούν ότι θα έχουν μια καλή παραγωγή μελιού. Ο πρόεδρος των Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Σταύρος Δημάκος, αναφέρει ότι: «Οι καιρικές συνθήκες, μέχρι στιγμής, έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Είμαστε λίγο πριν ανοίξει η πορτοκαλιά και, ήδη, τα μελίσσια έχουν αναπτυχθεί κανονικότατα. Φυσικά, με τον βαρύ χειμώνα που περάσαμε αναγκαστήκαμε να μετρήσουμε απώλειες, που έφτασαν περίπου το 30%». Ο πρώτος τρύγος θα αρχίσει σε λίγο με την ανθοφορία της πορτοκαλιάς και, από εκεί και πέρα, εάν όλα πάνε καλά, η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 20 κιλά ανά κυψέλη. Αντίστοιχα, αισιοδοξία επικρατεί και για τη συλλογή μελιού από το πεύκο και τον έλατο Μενάλου. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το μέλι Μενάλου ΠΟΠ είναι ανύπαρκτο και οι παραγόμενες ποσότητες μηδενικές. Οι μελισσοκόμοι της Αρκαδίας ξεπερνούν τα 800 άτομα και οι 450 από αυτούς διαθέτουν από 150 έως 1.000 μελίσσια.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου