Kαι τα ποδήλατα έπεσαν «θύματα» της κρίσης


Τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης ώθησαν τις πωλήσεις των ποδηλάτων σε επίπεδα μεγαλύτερα των 300.000 τεμαχίων το έτος, ενώ η μέση χρήση ποδηλάτου αυξήθηκε σημαντικά.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Αλέξης Νικολαϊδης, οικονομικός αναλυτής της Infobank Hellastat, η παρατεταμένη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών άρχισε να επηρεάζει και τη συγκεκριμένη αγορά, με συνέπεια η ανάπτυξη να σταματήσει και την τελευταία πενταετία να σημειώνονται πτωτικοί ρυθμοί.

Συγκεκριμένα, το 2015 στη χώρα μας πωλήθηκαν 185.000 ποδήλατα, αριθμός χαμηλότερος σε σχέση με το 2014 κατά 7%. Συνολικά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 ετών οι πωλήσεις υποχώρησαν σωρευτικά κατά 43%, ενώ η αγορά απώλεσε περίπου το 60% της αξίας της.


Σύμφωνα με εκπροσώπους των κατασκευαστικών εταιρειών, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στροφή στη ζήτηση των υπηρεσιών after sales service, καθώς η αύξηση της χρήσης του μέσου από τους ήδη υφιστάμενους ιδιοκτήτες προϋποθέτει τη διενέργεια των απαραίτητων δαπανών για τη σωστή συντήρηση και λειτουργία του.
Για το λόγο αυτό, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων του κλάδου δίνουν περισσότερη έμφαση στις εργασίες επισκευών και στα αξεσουάρ και λιγότερο στις πωλήσεις νέων μοντέλων.

Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες το 2015 παρήγαγαν 103.000 ποδήλατα, ποσότητα μειωμένη σε σχέση με το 2014 κατά 4,6% (περίπου 5.000 λιγότερα τεμάχια). Επομένως, η συμμετοχή της εγχώριας παραγωγής στη συνολική αγορά σε όρους όγκου το τελευταίο έτος βελτιώθηκε σε 56%, έναντι 41% πριν από 5 χρόνια.


Σύμφωνα με την κα Αντιγόνη Αμπελακιώτη, Customer Support Manager της Infobank Hellastat, «προϋπόθεση για την ανοδική πορεία του κλάδου αποτελεί η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε μόνιμη βάση, ώστε να τονωθεί η ψυχολογία των καταναλωτών και να καταστεί εκ νέου πιο ελκυστική η προοπτική απόκτησης ενός ποδηλάτου. Εξάλλου, ο κλάδος ενέχει περιθώρια μεγαλύτερης ανάπτυξης, καθώς, αν και ή χρήση του ποδηλάτου έχει αυξηθεί σημαντικά, εν τούτοις η διείσδυσή του είναι ακόμα χαμηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες».
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου