Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι έφηβοι που χρησιμοποιούν συσκευές με οθόνη, όπως smartphones και tablets, για πέντε ή περισσότερες ώρες ημερησίως, είχαν διπλάσια υψηλότερη πιθανότητα λήψης σακχαρούχων τροφών και πάρα πολύ μικρής σωματικής δραστηριότητας.
Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, σε σχέση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές. Τα ευρήματα στο περιοδικό «Journal of Pediatrics» έδειξαν επίσης αυξημένο κίνδυνο κατά 74% κακής ποιότητας ύπνου, μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν συσκευές με οθόνη τουλάχιστον πέντε ώρες ημερησίως.
Υψηλότερος κίνδυνος
Επίσης, σε άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology», διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που είναι εκτός των σωματικών προδιαγραφών τους και δραστηριοτήτων έχουν 42% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από τους συνομηλίκους τους. Επιπλέον, στο περιοδικό «The Lancet» δημοσιεύτηκε το συμπέρασμα ότι κάθε άτομο θα μπορούσε να εξοικονομήσει 2.500 ευρώ ετησίως για ιατρικές δαπάνες, εάν απλώς περπατούσε 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Διάφορες άλλες μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη από την τακτική σωματική άσκηση και «μας δίδαξαν ότι το να είμαστε ανενεργοί σωματικά θα μπορούσε δυνητικά να μας κοστίσει χρόνια από το προσδόκιμο επιβίωσής μας και πολλές χιλιάδες ευρώ από τα πορτοφόλια μας». Καλύτερη λύση λοιπόν είναι η ετήσια συνδρομή στο γυμναστήριο από τις επισκέψεις στα νοσοκομεία.
Τέλος, Αυστραλοί ερευνητές εντόπισαν αύξηση κατά 4,2% της θνησιμότητας που σχετίζεται με καρδιακά επεισόδια εκτός νοσοκομείου λίγες εβδομάδες μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων του 2016 στη Νέα Ζηλανδία, σε σύγκριση με άλλες εποχές του έτους. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό «Journal of the American Heart Association».
Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση ηλικία των καρδιακών θανάτων μειώθηκε στα 76,2 έτη στο διάστημα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, σε σύγκριση με 77,1 έτη στις άλλες περιόδους του έτους. Η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ, στις διατροφικές αλλαγές (περισσότερο φαγητό και πιο λιπαρές τροφές), στο στρες, στην περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη καθώς και στη μειωμένη σωματική άσκηση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου