Επενδύσεις και νέες ομάδες παραγωγών στο Κιάτο


Δύο νέες ομάδες παραγωγών ετοιμάζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου, στο πλαίσιο μίας γενικότερης αναδιάρθρωσης, που κυοφορεί σε όλα τα επίπεδα. Στόχος των κινήσεων είναι η συσπείρωση όλων των δυνάμεων και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων με ορθολογισμό και στρατηγική.
Στην ΕΑΣ Κιάτου λειτουργεί ήδη η Ομάδα Οπωροκηπευτικών που καλύπτει τους παραγωγούς βερίκοκων και σταφίδας με 350 μέλη και έχει ήδη καταγράψει μια μακρόχρονη πορεία. Η δεύτερη ομάδα είναι η ΟΕΦ και αφορά τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής που υλοποιούν παράλληλα τα τελευταία δύο χρόνια και ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ.
Σειρά τώρα έχει η οργάνωση μίας ομάδας παραγωγών του Φενεού, όπου πρόσφατα εγκρίθηκε η καταχώριση του προϊόντος «Φάβα Φενεού» (Fava Feneou). Αυτή η ομάδα θα ξεκινήσει με 30 άτομα, με απώτερο στόχο να φτάσει τους 100 παραγωγούς-μέλη της. Η δεύτερη ομάδα, όπως μας ενημέρωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Ένωσης, Νίκος Παπαβασιλείου, «θα είναι η οργάνωση 20 παραγωγών της σουλτανίνας. Η προσπάθεια θα είναι να συγκεντρώσουμε όλοι μαζί το προϊόν και η διαπραγμάτευση να γίνει για πρώτη φορά, σε άλλο επίπεδο, ώστε να πετύχει υπεραξία το προϊόν, να μπούμε σε άλλες αγορές και, φυσικά, να πετύχουμε πολύ καλύτερες τιμές προς όφελος όλων».
Πέρα από τις αλλαγές που ετοιμάζει η ΕΑΣ Κιάτου σε αυτό το επίπεδο, εξίσου σημαντικές είναι οι κινήσεις που σχεδιάζονται και στον τομέα των επενδύσεων. Κεφάλαια της Ένωσης που θα συνδυαστούν με κεφάλαια από προγράμματα της ΕΕ θα είναι η βάση για τις επενδύσεις που στοχεύει να κάνει η διοίκηση και θα αρχίσουν από ένα συσκευαστήριο για τα όσπρια και ένα τυποποιητήριο ελαιολάδου.
Σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς σουλτανίνας, ο κ. Παπαβασιλείου επισημαίνει ότι «θα γίνει άμεσα μία οικονομοτεχνική μελέτη, ώστε να αποφασίσουμε τι χρειαζόμαστε. Εάν, δηλαδή, μας είναι χρήσιμο ένα ψυγείο ή ένα συσκευαστήριο και έτσι μέσα από αυτές τις ενέργειες θα ανοίξουμε νέες αγορές, νέες θέσεις εργασίας και θα ανέβει η εμπορική αξία των προϊόντων».
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου