Ανακόπηκε η πτώση στα ενοίκια των κατοικιών



«Φουσκωμένα» ενοίκια εξακολουθούν να ζητούν πολλοί ιδιοκτήτες και κυρίως εκείνοι που διαθέτουν ακίνητα στην περιφέρεια. Οπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα της RE/MAX, ενώ σε πολλές περιοχές της Αττικής καταγράφεται πτώση των μισθωμάτων, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας η τάση είναι ανοδική, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης για ενοικίαση. «Σε σχέση με την περυσινή χρονιά η ζήτηση για ενοικίαση αυξήθηκε στις περισσότερες περιοχές, ενώ σε αρκετές παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Η προτίμηση των ενοικιαστών στράφηκε περισσότερο σε μικρότερα σπίτια νεαρής ηλικίας (έως 10-15 ετών)», σημειώνει η εταιρία.
Ο χάρτης
Συγκεκριμένα, οι τιμές των ενοικίων ανά την Ελλάδα σημείωσαν οριακή πτώση σε σχέση με πέρυσι της τάξεως του 1%. Στην Αττική μειώθηκαν κατά 0,9%, στη Θεσσαλονίκη παρέμειναν αμετάβλητες και μόνο στην περιφέρεια υποχώρησαν κατά 2,2% (με μεγάλες, όμως, διαφορές από πόλη σε πόλη). Τη μεγαλύτερη πτώση (11%) παρουσίασαν οι τιμές στην Πάτρα και στην Κέρκυρα, ακολουθούμενες από τη Λαμία με 7%.
Στον αντίποδα, αύξηση τιμών κατά 7%-8% παρατηρήθηκε στην Καρδίτσα και στον Βόλο. Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές σε Σύρο, Μύκονο και Καβάλα.
Πιο αναλυτικά, στην Αττική η μεγαλύτερη πτώση, μεγέθους 13%, παρατηρήθηκε στις ακριβές περιοχές (Εκάλη, Νέο Ψυχικό), ακολουθούμενες από τις δυτικές με μέση πτώση 10% και ορισμένες του κέντρου, όπως οι Αμπελόκηποι, όπου η μείωση άγγιξε το 11%. Γενικότερα για το κέντρο της Αθήνας, ωστόσο -με εξαίρεση το Κολωνάκι, όπου παρατηρήθηκε αύξηση 5%- και τα νότια προάστια οι τιμές παρέμειναν σταθερές.
Οσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, με εξαίρεση τον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου σημειώθηκε μικρή άνοδος κατά 3% (τα υψηλότερα ποσοστά της τάξεως του 8% κατεγράφησαν στο ιστορικό κέντρο και στην παλιά παραλία).
Το προφίλ
Μικρά διαμερίσματα, με ένα ή δύο υπνοδωμάτια, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα, αλλά ανακαινισμένα. Αυτό είναι, σύμφωνα με τη RE/MAX, το προφίλ του ακινήτου που προτιμούν να μισθώνουν οι ενδιαφερόμενοι. Στην Αττική, σε Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι και Αγία Παρασκευή προτιμούνται διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, γύρω στα 80 τ.μ., κάτω των 20 ετών, σε τιμές έως 500 ευρώ. Στις φθηνές περιοχές (Κορυδαλλός και Νίκαια) προτιμώνται, επίσης, τα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, σε τιμές κάτω από 350 ευρώ, ενώ σε Κηφισιά και Νέα Ερυθραία ζητούνται μεζονέτες / μονοκατοικίες, εμβαδού άνω των 150 τ.μ., 15ετίας, σε τιμές έως 1.200 ευρώ.
Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται τα διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο, σε καλή κατάσταση, ασχέτως ηλικίας, 40 τ.μ.-50 τ.μ., σε τιμές έως 300 ευρώ. Στις βόρειες και δυτικές συνοικίες (από Συκιές έως Κορδελιό) ζητούνται διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, γύρω στα 80 τ.μ., μέχρι 20ετίας, στα 300 ευρώ και στις ακριβές περιοχές (Πανόραμα) προτιμούνται οι μεζονέτες, με εμβαδόν περίπου 180 τ.μ., 15ετίας, στα 700 ευρώ.
Στις περιφερειακές μεγάλες πόλεις (Βόλος, Λάρισα, Πάτρα) οι ενοικιαστές αναζητούν κυρίως διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο από 180 ευρώ έως και 300 ευρώ, ενώ στις τουριστικές περιοχές το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε διαμερίσματα με ένα ή δύο υπνοδωμάτια και μεζονέτες, έως 20 ετών, με κόστος από 250 ευρώ (Σύρος) έως και 800 ευρώ (Μύκονος).
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου