Ερευνα-σοκ: Η κρίση κόβει χρόνια από τη ζωή μας



 Περίπου 2,5 εκατ. πολίτες βρέθηκαν εκτός ασφάλισης υγείας σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας. Διαβάστε τα αποκαλυπτικά ευρήματα.
Ερευνα-σοκ της ΓΣΕΕ: Η κρίση κόβει χρόνια από τη ζωή μας
Ρεπορτάζ Αργυρώ Μαυρούλη

Τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλεί στην καθημερινότητα των Ελλήνων η οικονομική κρίση τη τελευταία δεκαετία αναδεικνύει μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Το πιο οδυνηρό εύρημα της μελέτης δείχνει ότι το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά τρία χρόνια μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, ενώ εξαιτίας της ανεργίας και της υποαπασχόλησης περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες βρέθηκαν εκτός ασφάλισης υγείας.

Παράλληλα οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων επισημαίνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί αυξήθηκε, η ψυχική υγεία του πληθυσμού επιδεινώθηκε ενώ σημαντική αύξηση καταγράφει ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας όταν τις χρειάζονται.

Δραστικές χαρακτηρίζονται επίσης οι περικοπές δαπανών στην υγεία, καθώς για την περίοδο 2009-2012εμφανίζουν ετήσια μείωση της τάξης του 11,8%.

Στην ίδια πάντα μελέτη καταγράφεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων HIV σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, γεγονός που πιθανότατα αποδίδεται στη συρρίκνωση των θεραπευτικών προγραμμάτων, στην αυξημένη πορνεία και στη συνακόλουθη αύξηση της μη ασφαλούς σεξουαλικής δραστηριότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι συντάκτες της μελέτης και στην αύξηση των αυτοκτονιών κατά 40% από το 2009 έως το 2011.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί, με επιστημονικούς όρους, η αιτιότητα ανάμεσα στην οικονομική κρίση και στον αριθμό των αυτοκτονιών, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ασφαλής χρονική απόσταση και τα δεδομένα είναι ελλιπή.

ΠΗΓΗ: enikonomia
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου