Θα μπεί πλαφόν στις θητείες των δημάρχων;


Ανοίγει ο δρόμος για απλή αναλογική και ορίου στις θητείες των δημάρχων, στο πλαίσιο τόσο της συνταγματικής αναθεώρησης όσο και του ευρύτερου ανασχεδιασμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τα δύο κομβικά ζητήματα, πλαφόν στις θητείες και εκλογικό σύστημα, έθεσε άλλωστε ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, μιλώντας στην επιτροπή για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αναφερόμενος ο κ. Πουλάκης στο θέμα του ορίου θητειών σημείωσε: «Θα πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα της καθιέρωσης ορίου θητειών για τους αιρετούς, το οποίο θα προταθεί στην Επιτροπή, θα χρειαστεί ωστόσο να γίνει συζήτηση, σε συμφωνία άλλωστε και με τις επιλογές που τυχόν προκριθούν σε κεντρικό επίπεδο, στο πλαίσιο της προωθούμενης συνταγματικής αναθεώρησης». Παράλληλα αναφερόμενος στο ζήτημα της απλής αναλογικής στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε: «Με δεδομένο ότι το εκλογικό σύστημα είναι ο βασικός μηχανισμός εξασφάλισης της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης, καθώς και το ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξ ορισμού, προσφέρεται για την καλλιέργεια κουλτούρας διαλόγου και αναζήτησης συναινέσεων, καθιερώνεται ως σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων η απλή αναλογική».
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου