Μία απο τις 25 εταιρείες που παράγουν πλούτο στην Ελλάδα!



Το Fortune παρουσιάζει 25 χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιρειών που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα, μέσω της αλυσίδας των δραστηριοτήτων τους.
AdTech Ad

Οι εταιρείες αυτές αφήνουν ισχυρό κοινωνικό οικονομικό αποτύπωμα. παράγουν στην Ελλάδα, συνεισφέρουν στα φολογικά έσοδα του κράτους, προσφέρουν θέσεις εργασίας, επενδύουν και είναι εξωστρεφείς, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές.

Ας τις δούμε:

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1970
Ο όμιλος κατέχει ηγετικό ρόλο στον τομέα της διύλισης πετρελαίου, ενώ διατηρεί και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το διυλιστήριο μαζί με τις βοηθητικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις διακίνησης καυσίμων αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα της Ελλάδος και ένα από τα πιο ευέλικτα διυλιστήρια της Ευρώπης. Επιπλέον, αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία παραγωγής λιπαντικών. Προσφάτως απέκτησε συμμετοχή σε κοινοπραξία για έρευνα και εξόρυξη στην Τανζανία. Ταυτόχρονα, με τον όμιλο Μυτιληναίο ξεκίνησαν τη διαδικασία εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα από αγωγό και από ιδιώτη προμηθευτή.

ΟΜΙΛΟΣ ΤΙΤΑΝ
 ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1911
Η κορυφαία ελληνική τσιμεντοβιομηχανία έχειιστορία 114 ετών και παρουσία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εδώ και πάνω από εκατό χρόνια. Συγκαταλέγεται, πλέον, στους ισχυρότερους ομίλους της χώρας, με διεθνή παρουσία, ενώ οι ξένοι επενδυτές της κατέχουν περισσότερο από τα 2/3 της ελεύθερης διασποράς (free float). Άρχισε ως μια μικρομεσαία επιχείρηση με μια παραγωγική μονάδα στην Ελευσίνα και σήμερα διαθέτει παραγωγική παρουσία σε εννέα χώρες, απασχολεί περισσότερους από 5.654 εργαζομένους (συμπεριλαμβανομένων των κοινοπραξιών) και έχει κύκλο εργασιών που το 2015 άγγιξε το 1,4 δισ. ευρώ.

Αν και ελέγχεται από τις οικογένειες Παπαλεξόπουλου – Κανελλόπουλου, αποτελεί υπόδειγμα ομίλου, με υψηλό αίσθημα εταιρικής διακυβέρνησης, «τρανταχτά» ονόματα του ελληνικού επιχειρείν και στελέχη ολκής στο διοικητικό συμβούλιό της. Είναι δε από τις ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις που διαθέτει «ανοιχτή γραμμή» χρηματοδότησης και η μοναδική που λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και πριν από το Brexit προτίμησε να βγει στις αγορές με ομολογιακή έκδοση ύψους 250 εκατ. ευρώ διάρκειας. Η ζήτηση ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο όμιλος να «κλειδώσει» ομολογίες 300 εκατ.ευρώ πενταετούς διάρκειας και ετήσιο επιτόκιο 3,5%.
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ
 ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1997
Μία οικογενειακή επιχείρηση, που ξέφυγε από τα μικρομεσαία πλαίσια. Η οικογένεια Χαλιορήκατάφερε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης να διατηρήσει κερδοφορία, να αυξήσει εξαγωγές και μερίδια στην εσωτερική αγορά. Μέσα στο 2015 –χρονιά με δύο εκλογικές αναμετρήσεις και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων– πραγματοποίησε επενδύσεις της τάξης των 32,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 22,9 εκατ. ευρώ αφορούν επενδύσεις στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά βελτίωσε κατά 50,5% τα καθαρά μετά φόρους κέρδη που έφτασαν τα 9,78 εκατ. ευρώ.

AEGEAN AIRLINES
 ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1987

Στην Ελλάδα, είναι ο απόλυτος ηγέτης στους αιθέρες. Η άνθηση του τουρισμού αποτέλεσε για τον όμιλο της οικογένειας Βασιλάκη ένα σημαντικό πλεονέκτημα, ωστόσο κι εκείνοι δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, πραγματοποιώντας επενδύσεις σε στόλο και δρομολόγια. Η φετινή σεζόν βρίσκει την Aegean με υψηλότερο αριθμό αεροσκαφών, αυξημένη χωρητικότητα στόλου κατά 7% (επιπλέον 1 εκατ. επιβάτες), με νέες γραμμές (14 νέοι προορισμοί σε έξι χώρες), ενώ συνδέει την Αθήνα με 71 διεθνείς προορισμούς.

ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1990
Ο ισχυρός βιομηχανικός και ενεργειακός όμιλος απέκτησε κρίσιμο μέγεθος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Διαθέτει παρουσία στην ηλεκτροπαραγωγή, την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, τα μεγάλα κατασκευαστικά ενεργειακά έργα μέσω της ΜΕΤΚΑ, αλλά και παραγωγή μέσω της Αλουμίνιον Ελλάδος. Η επιχειρηματική εξωστρέφειά του επιβεβαιώνεται, επίσης, από σημαντικές συμφωνίες, που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Η ανάθεση έργων υψηλών απαιτήσεων στον όμιλο αποδεικνύει τη δυνατότητα της ελληνικής βιομηχανίας να διεκδικεί ισάξια έργα ακόμα και σε ανεπτυγμένες αγορές, όπως αυτές της δυτικής Ευρώπης.

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1913
Με μακρόχρονη ιστορία και ένα από τα πιο ισχυρά σήματα, η καπνοβιομηχανία πέρασε το 2003 στον έλεγχο της Philip Morris International. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στη χώρα, η οποία, παρά τη φοροκαταιγίδα των τελευταίων ετών επί των προϊόντων της, κατάφερε να επανέλθει στην κερδοφορία το 2015. Εκτός από την απόδοση υψηλών φόρων προς το Δημόσιο, παραμένει πιστή στην τριετή συμφωνία που έχει συνάψει με την ελληνική κυβέρνηση για απορρόφηση του 50% της εγχώριας παραγωγής καπνών, ενώ συνεχίζει τις επενδύσεις με επτά νέες γραμμές παραγωγής.



ΒΙΑΝΕΞ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1971
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική φαρμακευτική εταιρεία• απασχολεί 1.200 εργαζομένους, από τους οποίους 440 είναι εξειδικευμένοι επιστημονικοί συνεργάτες. Η εταιρεία διαθέτει τέσσερα ιδιόκτητα εργοστάσια, πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές, ενώ με τα προϊόντα της καλύπτει το 100% των νοσοκομείων της χώρας και διανέμει σε 4.000 φαρμακεία, εξειδικευμένα προϊόντα (OTC). Από το πρώτο φαρμακείο της, το 1924 στην οδό Πειραιώς, έως και σήμερα, η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχει ταυτιστεί με το επώνυμο γενόσημο ελληνικό φάρμακο, ενώ αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη ξένων φαρμακοβιομηχανιών.


ΕΛΠΕ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1958
Σε ένα εξόχως ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο επιβάρυναν η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και η αδυναμία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα Ελληνικά Πετρέλαια συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα διυλιστήρια της Μεσογείου. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες και εξάγει το 60% περίπου του παραγόμενου προϊόντος, ενώ εισέρχεται και στην έρευνα για την εξεύρεση υδρογονανθράκων. Διαθέτει επίσης συμμετοχές στον Ηλεκτρισμό (Elpedison), το Φυσικό Αέριο (ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ) και τις ΑΠΕ.

KARELIA
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1888
Mεταξύ των πιο κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων συγκαταλέγεται η καπνοβιομηχανία Karelia. Η παραγωγική δραστηριότητα του ομίλου διενεργείται όσον αφορά τα τσιγάρα και τον κομμένο καπνό αποκλειστικά στην Ελλάδα, στην οποία είναι εγκατεστημένα όλα σχεδόν τα περιουσιακά στοιχεία του. Από το σύνολο των πωλήσεων, οι εξαγωγές κατέχουν ποσοστό 82% και γίνονται σε πάνω από 60 χώρες. Η καπνοβιομηχανία Karelia σήμερα διαθέτει θυγατρικές στο Λονδίνο, στη Σόφια, στην Κωνσταντινούπολη και στις Βρυξέλλες. Απασχολεί δε περισσότερους από 500 εργαζομένους, στους οποίους συνεχώς παρέχει έξτρα αμοιβές, που για το 2015 άγγιξαν τα τρία εκατ. ευρώ.

Δείτε και τις υπόλοιπες ΕΔΩ




Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου