Capital controls: Θα εξαιρείται το νέο «ζεστό» χρήμα;


Την υιοθέτηση διαφοροποιήσεων στην "μεταχείριση" μεταξύ υφιστάμενου και νέου χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο της μείωσης των επιπτώσεων των κεφαλαιακών περιορισμών, (capital controls) προτείνουν παράγοντες των Βρυξελλών, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, "θα έπρεπε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ νέου και παλαιού χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα", κατά το πρότυπο που ακολουθήθηκε από την πρώτη ημέρα επιβολής αντίστοιχων περιορισμών στην Κύπρο, στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαφοροποίηση αυτή επί της ουσίας θα έθετε εκτός κεφαλαιακών περιορισμών οποιαδήποτε νεοεισερχόμενα κεφάλαια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα ενίσχυε την τάση επιστροφής καταθέσεων.
Αντίστοιχα, θα υποβοηθούσε τη λειτουργία σειράς επιχειρήσεων, με αιχμή τον τουριστικό κλάδο, και θα τερμάτιζε πρακτικές καταφυγής στη χρήση τραπεζικών εργαλείων (POS) που προσφέρουν όμορες βαλκανικές χώρες της ευρωζώνης.
Βάσει του καθεστώτος που υφίσταται σήμερα, εφόσον υπάρξει κεφαλαιακό έμβασμα από το εξωτερικό και πιστωθεί στην Ελλάδα, αυτό μπορεί είτε να επανεξαχθεί, είτε να γίνει ανάληψη του σε ποσοστό έως 10%.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες υπάρχουν υπό εξέταση σενάρια -στην περίπτωση που επέλθει συμφωνία με τους δανειστές, οπότε και θα χαλαρώσουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί- ώστε όποιος καταθέτει χαρτονομίσματα στις ελληνικές τράπεζες, να μπορεί να κάνει αναλήψεις εκτός των ορίων που επιβάλλουν τα capital controls.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου